Bahasa Inggeris diperingkat awal: Bilakah masanya untuk bermula?

Semua ibu bapa moden memahami keperluan mempelajari bahasa asing dan bahasa Inggeris merupakan pilihan yang paling kerap. Namun persoalan utamanya ialah: "Bilakah anak-anak harus memulakan pembelajaran bahasa Inggeris?"

main image

Terdapat dua pendapat yang bertentangan

main image

Sesetengah orang percaya bahawa ia lebih baik dimulakan di peringkat umur persekolahan, namun ada juga yang bersedia untuk memulakan pembelajaran bahasa Inggeris sebaik sahaja dilahirkan. Mari kita lihat kelebihan dan kekurangan pendekatan ini.

Kebaikan

  • Pembelajaran bahasa Inggeris bermula di sekolah. Kanak-kanak memahami bahawa ini adalah satu bentuk pembelajaran, jadi mereka berminat dan serius.
  • Pada peringkat usia ini, sistem huruf-bunyi dari bahasa ibunda sudah terbentuk dan mempelajari sistem ini dalam bahasa Inggeris akan membantu jika seorang kanak-kanak mengalami gangguan pertuturan.
  • Seorang kanak-kanak tidak takut untuk berkenalan dengan kanak-kanak lain atau menawarkan idea untuk permainan, dan mereka mula menunjukkan kebebasan. Komunikasi digunakan di luar lingkungan kekeluargaan dan pengetahuan untuk berbahasa Inggeris akan digunakan semasa melancong ke luar negara atau bercuti. Penggunaan bahasa Inggeris ini merupakan insentif tambahan untuk pembelajaran yang berorientasikan hasil berbanding pembelajaran untuk "pembangunan umum".

Keburukan

  • Pelajar menyedari perbezaan antara persekitaran prasekolah dengan persekitaran persekolahan. Sekiranya seorang kanak-kanak mula mempelajari bahasa Inggeris di peringkat usia persekolahan, maka mereka akan menunjukkan sikap yang khusus terhadap proses pembelajaran kerana mereka sudah mempunyai pengalaman dalam sistem subjek khusus. Selain itu, akan jadi lebih sukar bagi seorang guru untuk melibatkan anak dan membuktikan bahawa belajar bahasa Inggeris untuk pemula di sekolah bahasa tidak sama dengan di sekolah biasa.
  • Tahun-tahun pertama persekolahan sangat memberi tekanan kepada kanak-kanak. Di tahap 1, pelajar berasa tertekan kerana perubahan mendadak dalam hidup mereka. Di tahap 2, kanak-kanak mengalami tekanan kerana mata pelajaran yang lebih mencabar. Bahasa Inggeris ialah satu bentuk abstraksi yang paling tinggi. Pada peringkat permulaan, kanak-kanak tidak dapat menggunakan ingatan mereka secara sedar dan pengalaman mempelajari bahasa ibunda yang ada tidak akan membantu mereka.
  • Di sekolah, kanak-kanak mempelajari penulisan dan tatabahasa bahasa ibunda mereka. Mempelajari bahasa asing pada masa yang sama ini akan menimbulkan kekeliruan serta protes dalaman pada diri seorang kanak-kanak.

Bahasa Inggeris sejak kelahiran

Minat yang bermula awal terhadap bahasa Inggeris tidak semestinya memberikan kesan yang positif dan hasil jangka panjang.

Bilakah pembelajaran bahasa asing sejak lahir diperlukan?

Apabila salah seorang ibu atau bapa hanya bertutur dalam bahasa Inggeris atau jika seorang anak tinggal di negara asalnya dan juga misalnya, di Amerika. Kanak-kanak dwibahasa mencampurkan kedua-dua bahasa untuk tempoh yang lama dan menghadapi kesukaran untuk bertutur sekiranya mereka pergi ke tadika yang menuturkan bahasa ibunda mereka. Masalah ini timbul kerana otak mempelajari dua sistem bahasa secara serentak dan sangat cepat, namun begitu, perbendaharaan kata yang pasif tidak boleh diubah menjadi aktif dalam masa yang begitu cepat, maka seorang anak akan menggunakan perkataan dalam bahasa yang dapat mereka ingati dengan lebih cepat.

Penting juga untuk mengetahui ...

"Kelebihan" pembelajaran di peringkat awal ialah kanak-kanak akan segera menunjukkan kemahiran mereka. Kanak-kanak yang belajar bahasa Inggeris di peringkat awal pada usia sebegini menuturkan perkataan dalam gabungan bahasa Inggeris dan bahasa ibunda mereka. Mereka menggunakan perkataan pertama yang terlintas di fikiran mereka dalam perbualan secara automatik. Mereka mengira, menamakan warna, memberi arahan, bermain, menyanyikan lagu, meniru watak filem animasi dalam bahasa Inggeris. Namun begitu, sila ambil maklum bahawa bahasa utama bagi seorang kanak-kanak ialah bahasa yang paling kerap mereka gunakan. Sekiranya bahasa kedua tidak digunakan dengan kerap, anak akan cepat lupa.

main image
main image

Apa pendapat pakar?

Umur terbaik untuk mempelajari bahasa Inggeris pada peringkat awal ialah antara 4-5 tahun. Kanak-kanak telah fasih bertutur dalam bahasa ibunda merek, dan ingatan mereka masih merakan bagaimana mereka menguasai bahasa tersebut. Bahasa baharu pula akan mudah dipelajari dan seorang kanak-kanak tidak akan mengalami sebarang masalah.

Mempelajari bahasa Inggeris "untuk pembangunan secara umum" akan membina daya ingatan, perhatian, imaginasi dan pemikiran abstrak. Hal ini akan turut membentuk sistem bahasa kedua yang apabila melibatkan mekanisme kesedaran untuk belajar dan menghafal, bahasa tersebut tidak akan dianggap sebagai ganjil dan asing.

Anak-anak akan ternanti-nantikan pembelajaran video kami!

Dan guru-guru Novakid Online English School akan mengendalikan pembelajaran yang menarik dan bermanfaat kepada anak anda yang baru memulakan pembelajaran bahasa Inggerisnya di peringkat awal. Pembelajaran video kami tidak akan membiarkan anak anda bersendirian dan mereka akan mempelajari bahasa Inggeris dengan penuh keasyikan dalam persekitaran bahasa yang akan menjadi suatu proses yang menarik!

Kami menggunakan kuki supaya anda boleh menikmatinya di sini di Novakid.
Terima semua kuki jika anda ingin memanfaatkan sepenuhnya tapak web kami, hanya perlu atau .

Uruskan kuki

Dapatkan maklumat lanjut tentang apa itu kuki dan cara kami bekerja dengannya dalam dasar Kuki dan Dasar privasi

Kuki teknikal

Kuki teknikal ini penting untuk tapak web kami berfungsi dengan baik dan oleh itu tidak boleh dilumpuhkan

Kuki pengiklanan

Kuki ini memantau tingkah laku dalam talian anda dan mengenal pasti penggunaan tapak web, membantu pengiklan menunjukkan kepada anda pengiklanan dan kandungan yang lebih berkaitan dengan anda Kuki pengiklanan tidak menggunakan atau menyimpan maklumat peribadi anda

Kuki analitis

Kuki ini menganalisis cara anda berinteraksi dengan tapak kami dengan mengumpul dan melaporkan maklumat tanpa nama. Ini membantu kami menambah baik tapak web dan perkhidmatan kami untuk pengalaman anda yang lebih baik.